piątek, 19 kwietnia 2013

Sadźmy na wiosnę krzaki jagód.............. ....................... Li Ching-Yuen. Wytrzymują nasz klimat.


Odkryto, że jagody goji zawierają składniki pokarmowe wymienione poniżej:

·                     6 podstawowych witamin
·                     11 podstawowych mikroelementów
·                     22 dietetyczne pierwiastki śladowe
·                     18 aminokwasów
·                     8 polisacharydów
·                     6 monosacharydów
·                     5 nienasyconych kwasów tłuszczowych (niezbędne kwasy tłuszczowe, kwas linolowy i alfa-linolowy, beta-sitosterol oraz inne sterole roślinne).
·                     5 karotenoidów, w tym beta-karoten i zeaksantynę, luteinę, likopen i beta-kryptoksantynę, ksantofil
·                     wiele pigmentów fenolowych

Ponadto odkryto, że 
jagody Goji zawierają Wapń (112mg/100g), Potas (1.13 mg/100g), Żelazo (9mg/100g), Cynk (2mg/100g), Selen (50 mikrogramów/100g), Ryboflawinę (1.3mg/100g), Witaminę C (148mg/100g).

Jagody goji zawierają także wiele roślinnych substancji chemicznych:

·                     Beta-karoten: 7 mg/100 gramów suszonych owoców.
·                     Zeaksantynę: do 200 mg/100 gramów suszonych jagód goji. Do 77% wszystkich karotenoidów obecnych w wilczej jagodzie to zeaksantyna.
·                     Polisacharydy: do 31% wagi pulpy.
Chińska literatura zielarska podkreśla szczególnie działanie jagód Lycium jako środka skutecznego w leczeniu patogenicznych stanów serca, wątroby, śledziony, płuc i nerek.


Zlecane są one też w leczeniu reumatyzmu spowodowanego zimnym i wilgotnym klimatem. Długotrwale stosowanie zapewnia wzmocnienie stawów, kości, wzmacnia system odpornościowy, wyszczupla, opóźnia procesy starzenia, poprawia również witalność, poprawia wzrok, zapewnia długowieczność. Jak wykazały badania, zawarty w jagodach polisacharyd (cukier długołańcuchowy) posiada silne działanie stymulujące na system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A (Ig A)- protein immunologicznych, których poziom obniża się wraz wiekiem. 

Ich spożywanie zalecane jest dzieciom z obniżoną odpornością oraz osobom żyjącym w dużym stresie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz