wtorek, 23 kwietnia 2013

Nerki.

Aby wzmocnić yin nerek podstawą diety powinny być krótko gotowane warzywa i owoce. Soczyste potrawy, duszone z wodą, a niesmażone, czy grillowane. Trzeba też wzbogacić swoje menu o czarną fasolę, fasolkę mung, wodorosty, owoce morza, czarny sezam, sardynki oraz zboża: proso i jęczmień, latem jeść dużo arbuza, który ma działanie moczopędne i oczyszczające. Jeść sałaty, świeże zioła i kiełki. Dobry jest też kompot z gruszek. Lepiej ograniczyć ilość rozgrzewających przypraw i w miarę możliwości zrezygnować z wysuszających używek: kawy, alkoholu i papierosów.

Yang nerek jest porównywane do ognia, który rozpala ducha i ożywia wszelkie procesy życiowe. Objawy niedoboru yang nerek to: oznaki zimna (zimne stopy i dłonie), blada skóra, słabe kolana i dolna część pleców, otępienie i brak chęci do działania, niska potencja seksualna, nieregularne miesiączki, częstomocz.
Yang nerek wspomagają rozgrzewające produkty i przyprawy: imbir, cynamon, anyż, koper włoski, goździki, kozieradka, czosnek, cebula, por i inne pobudzające trawienie przyprawy. Podstawą diety powinny być neutralne, ciepłe i w niewielkiej ilości gorące produkty smaku słodkiego. Ze zbóż: proso, ryż brązowy, płatki owsiane, ciepłe zupy, warzywa strączkowe, niewielkie porcje mięsa (jagnięcina) i ryb (pstrąg, łosoś). Rozgrzewające herbaty, kawa zbożowa korzenna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz