Aby wzmocnić yin nerek podstawą diety powinny być krótko gotowane
warzywa i owoce. Soczyste potrawy, duszone z wodą, a niesmażone, czy grillowane. Trzeba
też wzbogacić swoje menu o czarną fasolę, fasolkę mung, wodorosty, owoce morza,
czarny sezam, sardynki oraz zboża: proso i jęczmień, latem jeść dużo arbuza,
który ma działanie moczopędne i oczyszczające. Jeść sałaty, świeże zioła i
kiełki. Dobry jest też kompot z gruszek. Lepiej ograniczyć ilość
rozgrzewających przypraw i w miarę możliwości zrezygnować z wysuszających
używek: kawy, alkoholu i papierosów.
Yang nerek jest porównywane do
ognia, który rozpala ducha i ożywia wszelkie procesy życiowe. Objawy niedoboru
yang nerek to: oznaki zimna (zimne stopy i dłonie), blada skóra, słabe kolana i
dolna część pleców, otępienie i brak chęci do działania, niska potencja
seksualna, nieregularne miesiączki, częstomocz.
Yang nerek wspomagają rozgrzewające produkty i przyprawy: imbir, cynamon, anyż,
koper włoski, goździki, kozieradka, czosnek, cebula, por i inne pobudzające
trawienie przyprawy. Podstawą diety powinny być neutralne, ciepłe i w
niewielkiej ilości gorące produkty smaku słodkiego. Ze zbóż: proso, ryż
brązowy, płatki owsiane, ciepłe zupy, warzywa strączkowe, niewielkie porcje
mięsa (jagnięcina) i ryb (pstrąg, łosoś). Rozgrzewające herbaty, kawa zbożowa
korzenna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz