Wędrując
łąkami, parkami, polami, natura podsuwa nam swoje dary. Nie
dostrzegamy tego. Zawsze szukamy zdrowia w aptekach, szpitalach,
zatłoczonych przychodniach. A, prawdziwe zdrowie jest tam gdzie nas
nie ma. Na każdym skwerze zatłoczonego miasta rośną zioła. My je
depczemy, niszczymy. To paradoks dzisiejszej cywilizacji. Na każdym
spacerze, nieomal, co krok widzimy rośliny nadające się do
zjedzenia. Rośliny, które uzdrawiają. Zastrzegam jedzmy i
zbierajmy zdrowe rośliny. Rośliny, które rosną w czystym
środowisku.
A
powiadają.
Polacy
nie gęsi swój język mają.
A
Ja, to trochę zmienię.
Polacy
nie kozy swój rozum mają.
Z
wiosennym promykiem zielarzami się stają.
Zielona sałata z dodatkiem wybranych liści - Sporządzić sałatę z główki zielonych liści wybranego ziela, 2 pomidorów, kilku rzodkiewek lub kawałka białej rzodkwi. Polać sosem winegret. Można dodatkowo dorzucić kilka koszyczków i liści stokrotek, kilka listków bluszczyku kurdybanku, kilka kwiatów lub poszarpanych liści nasturcji, sparzonych liści mniszka lekarskiego lub podagrycznika pospolitego.
Wiosenna
sałata ziołowa
- garści babki zwyczajnej, baki lancetowatej, pokrzywy zwyczajnej,
komosy, krwawnika, roszponki. Śmietana, ocet winny, cukier. Listki
przebrać, opłukać, osączyć na sicie, drobno posiekać, wymieszać
ze śmietaną doprawioną octem winnym.
Zupa
ziołowa
z wybranego ziela 1,5 l wody, 3 cebule, 1 marchew, 1 pietruszka,
kawałek selera, kawałek kapusty włoskiej, por, 2 szklanki
posiekanych ziół mieszanych. Przykładowo: podagrycznika,
pokrzywy, babki, krwawnika, żywokostu, podbiału, natki rzodkiewki,
4 łyżki płatków owsianych, 1 liść laurowy, gałązka tymianku
lub macierzanki, 2 łyżki oleju, sól, pieprz czarny mielony.
Rozdrobnioną włoszczyznę, jedną
cebulę oraz liść laurowy zalać wrzątkiem, ugotować, bulion
odcedzić. Możemy osobno sporządzić wywar wołowy i połączyć z
bulionem. Dwie cebule posiekać drobno, zeszklić na oleju kokosowym,
po chwili dosypać posiekaną mieszankę zielenin. Smażyć przez 10
minut na wolnym ogniu, zalać wywarem warzywnym, posolić. Dodać
tymianek i płatki owsiane, gotować przez 30 minut. Doprawić do
smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z grzankami,
placuszkami z razowej mąki, lub podpłomykami z kaszy jaglanej.
Sałatka
z liści
ziela 2 garście liści, 2 garście młodych liści mniszka
lekarskiego, garść młodych liści pokrzywy, 1 szklanka kiełków
słonecznika, ziarna rdestu plamistego, 2 jaja kurze gotowane na
twardo, sok z cytryny, 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek albo innego
oleju, 1 ząbek czosnku, sol, pieprz czarny mielony.
Umyte i osączone liście posiekać albo porwać w palcach. Polać
sosem winegret, udekorować w salaterce cząstkami jaj.
Sałatka
liściowa
z ziela. Główka zielonej sałaty, garść młodych liści mniszka
lekarskiego, garść liści babki, 2 łyżki posiekanego koperku, 2
łyżki posiekanego szczypiorku, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka
musztardy, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 2 łyżki oliwy z oliwek,
sok z cytryny, cukier, pieprz i sól do smaku. Sałatę podzielić na
liście, dokładnie umyć, odsączyć, osuszyć. Liście babki
pozbawione ogonków oraz liście mniszka opłukać, osączyć.
Sałatę, babkę i mniszek pokroić na cienki „makaronik”, włożyć
do salaterki. Olej wymieszać z musztardą i jogurtem, wsypać
posiekany koperek i szczypiorek. Skropić sokiem z cytryny, doprawić
zgodnie z upodobaniem solą, pieprzem i cukrem. Sosem zalać
pokrojone liście.
Liście zasmażane w cieście naleśnikowym.
Kwiaty mlecza w cieście naleśnikowym
Gorąco polecam Ezoteryk Kosma. |
30
liści wybranego ziela, lub kwiatów,
ciasto:
2 jaja kurze, 3 łyżki mleka, 3 łyżki mąki najlepiej z amarantusa, sól, olej kokosowy organiczny do smażenia,
miód do polania. Ubić w mikserze 2 jaja i mąką z amarantusa,
szczyptą soli. Umyte i osączone liście ziela lub kwiatki maczać w
cieście, smażyć obustronnie na rozgrzanym tłuszczu. Podawać
polane miodem.
Syrop
z liści ziela, lub kwiatów.
4
garście liści ziela lub kwiatów,
1
szklanka miodu pszczelego.
Liście
opłukać, osuszyć, zmiksować. Wymieszać z miodem, Podgrzewać na
małym ogniu przez 10 minut. Przelać do buteleczek albo słoiczków.
Szczelnie zakręcić.
Ziele
duszona.
1
garści liści babki, szczawiu, barszczu zwyczajnego,
2-3
łyżki oleju kokosowego organicznego albo innego oleju,
1
kieliszek czerwonego wina,
1
łyżka mąki z amarantusa,
sól.
Liście
posiekać na paski poddusić na olieju, lekko posolić. Podlać woda.
Dusić na slaby ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut. Dodać wino,
zgęścić mąką. Podawać z młodymi ziemniakami i kwaśną
śmietaną lub zsiadłym mlekiem, kefirem, jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz